Transnistria: Polarizarea politică se accentuează

Şeful Comitetului Executiv al Partidului Patriotic din Transnistria (PPT), Igor Ivanenko, a declarat la o conferinţă de presă cu prilejul celei de-a treia aniversări a creerii PTT, că în Transnistria s-au impus două direcţii politice majore: dreapta liberală şi stînga.
În ultimii trei ani, PPT a făcut numeroase eforturi pentru ca stînga să-şi unească forţele. Igor Ivanenko a reamintit că în luna aprilie a acestui an a fost semnat un acord de înfiinţare a Blocului Social-Patriotic (BSP), care include cele două mari partide transnistrene, Patriotic şi Republican, şi 14 organizaţii nonguvernamentale. Igor Ivanenko a precizat că, în afară de BSP, nu vede alte forţe de stînga în Transnistria. El a subliniat că partidul Renovarea, care deţine majoritatea în parlamentul nistrean, deşi deseori utilizează retorica de stînga, dar aceasta “nu este în conformitate cu aspiraţiile lor”.
În procesul de evaluare a stadiului actual al sistemului politic din Transnistria, Igor Ivanenko a remarcat faptul că “platformele reale ale partidelor politice se află încă într-o etapă de formare”. Potrivit lui Ivanenko, unul dintre principalele obiective ale Partidului Patriotic şi ale Blocului Social-Patriotic, în viitorul apropiat, va fi pregătirea pentru alegerile locale, aşteptate în martie 2010, dar şeful PPT a refuzat să vorbească despre tactici pentru apropiata campanie electorală. Igor Ivanenko a amintit că, în 2009, Partidul Patriotic a propus propria versiune anti-criza economică, precum şi programe de sprijinire a întreprinderilor mici. sperînd că propunerile vor fi luate în considerare în cadrul procesului legislativ. Partidul Patriotic din Transnistria a fost creat le 4 august 2006. Pînă în prezent, numărul de membri ajunge la 1500 în toate oraşele şi raioanele din RMN. Preşedintele Partidului este Oleg Smirnov, care e şi preşedintele SA Banca Comercială “Gazprombank”. PPT este, în parteneriat cu un partidul politic, “Spravedlivaia Rossia”.

Lasă un comentariu