Roman Konopliov: De ce trebuie votat Chirtoacă // Observator Number of View: 88

Cunoscutul publicist tiraspolean Roman Konopliov scrie pe site-ul MoldovaNova despre opţiunea chişinăuenilor între Chirtoacă şi Dodon. El consideră că Chişinăului „i-a mers cu primarul mai mult decât oricărui alt oraş din CSI”. I-a mers mai mult decât Moscovei cu Lujkov, care „striga mult despre patriotism, se bătea cu pumnul în piept vizitând Crimeea…, iar astăzi s-a aciuat lângă soţia-milionară la Londra”, şi toată lumea îşi dă seama acum despre preţul acelui tam-tam „patriotic”.

Chirtoacă, în opinia lui Konopliov, nu este un laş. Fiind student, el a călătorit cu unchiul său la Tisrapol, ca să strângă semnături în sprijinul şcolilor româneşti. Nu s-au speriat nici de cazaci, nici de „gopnici”, nici de „groaznicul regim”. „Pur şi simplu s-au oprit în mijlocul străzii centrale şi au început să adune semnături”, scrie publicistul.

În perioada cât Chirtoacă a fost primar al Chişinăului, comuniştii care se aflau la putere au încercat bineînţeles să găsească material compromiţător. Nu au găsit, subliniază Konopliov. Mai apoi, după ce kommi-i au pierdut alegerile, ei au găsit ceva „teribil”: chipurile, iarna, când era multă zăpadă, iar unchiul său era preşedinte interimar, Chirtoacă a dat ordin să se cureţe zăpada în curtea blocului cu 9 etaje al unchiului său. Site-urile comuniste s-au revoltat mult timp după aceea, uitând cum preşedintelui lor Voronin i se cânta în mănăstiri “Боже, царя храни!” („Doamne, păzeşte-l pe ţar”), cum fiul lui Voronin, Oleg, a devenit oligarh în câţiva ani.

„Iar Chirtoacă… a curăţat zăpada.

„Îmi imaginez, e posibil oare ca vreun partid de opoziţie din Federaţia Rusă să scrie în ziarul său – „Păzea! Primarul moscovit a curăţat ilegal zăpada din curtea blocului în care stă preşedintele FR, în timp ce scumpii moscoviţi merg pe trotuare întroienite!”? Cred că dacă Lujkov nu curăţea doar zăpada, ci întindea un covor aurit, nimeni nu s-ar fi revoltat. Şi dacă lui Lujkov i s-ar fi întins covoare aurite, nimeni nu ar fi suflat o vorbă.”

„Basarabenii zombificaţi se duc cu miile la mitingurile în sprijinul PCRM. Fără să observe lucruri evidente. Că, în esenţă, nu există nicio pretenţie faţă de Chirtoacă. Se poate discuta despre opiniile sale politice. Dar el nu este ideologul puterii de stat, el este primar de la care se cere în primul rând să nu fure. Ce contează care au fost concepţiile lui Lujkov? Acum ce contează? Primari buni de gură şi escroci prin cumul sunt foarte mulţi în CSI. Probabil, 90 %. Poate chiar mai mulţi.

Alegerea Chirtoacă sau Dodon este foarte principială, consideră Konopliov, în pofida faptului că Dodon merge la Bruxelles şi la Moscova. Nu trebuie să i se dea nicio şansă PCRM! Altfel, în RM se va reconstrui aceeaşi satrapie asiatică a ţarului Voronin, ca până la căderea sa. Cu corupţie şi fărădelege în poliţie.”

Dacă la posturi potenţial coruptibile vor fi mai multe persoane ca Dorin Chirtoacă, iar de cei care au lucrat în echipa lui Voronin vor fi mai puţine, Republica Moldova are şanse, consideră Konopliov.

Speculând valorile sovietice, clanul neruşinat al lui Voronin a supt sângele ţării timp îndelungat de opt ani, şi cultiva intoleranţa. Meditaţi, domnilor basarabeni, ne îndeamnă autorul. (N.N.)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: