Bucureştiul va continua să sprijine şcolile româneşti din Transnistria


Preşedintele român Traian Băsescu a primit la 25 martie a.c. la Bucureşti, o delegaţie de profesori de la şcolile cu învăţămînt în limba română din Transnistria.

Agenţia nistreană Novîi Reghion, referinduse la ediţia româneasca a Global News, menţionează că o delegaţie din regiunea transnistreană se află în capitala română pentru discuţii cu reprezentanţii autorităţilor române cu privire la iniţiativa Departamentului pentru românii de peste hotare. Traian Băsescu a mulţumit delegaţiei pentru că a acceptat invitaţia lui de a vizita palatul prezidenţial Cotroceni, subliniind că „statul român este constant preocupat de situaţia etnicilor români care trăiesc pe malul stîng al Nistrului”.

Delegaţia cadrelor didactice a mulţumit Preşedintelui şi şcolilor româneşti pentru sprijinul de pînă acum, exprimînd speranţa că astfel de măsuri de sprijin vor continua în viitor. Un cotidian romînesc, Curentul, a menţionat că delegaţia de profesori români a fost primită şi de secretarul de stat pentru afaceri europene, Bogdan Aurescu, acesta subliniind că Ministerul român de Externe “a fost mereu interesat de situaţia românilor din Transnistria şi de păstrarea identităţii lor culturale şi lingvistice”.

În acest context, Aurescu a subliniat programele Consiliului Europei pentru consolidarea încrederii între Chişinău şi Tiraspol, inclusiv, în sistemul de educaţie, programe susţinute de România.

Secretarul de stat a asigurat delegaţia din Transnistria că „situaţia românilor din afara graniţelor este o prioritate strategică a statului roman”.

Lasă un comentariu